Gå til sidens hovedinnhold

Gikk tur til Finland

Artikkelen er over 2 år gammel

Enebakk Helselag, gågruppa la mandag 23. september turen til den gamle finneplassen Finland på Haugstein på Flateby. Hele 40 uvanlig spreke turgåere la i vei fra Skillebekk i Haugstein-skauen med Johan Ellingsen som guide inn til Revetorget og videre skiløypa opp til Finland. Første stopp var restene etter det gamle «Slottet» som ble bygget av H. Bache-Wiig rundt årsskiftet 1900. Huset lå flott til i utkanten av innmarka til plassen Finland med fin utsikt over Øyeren. Bache-Wiig var da eier av Flateby Cellulosefabrikk og mye av Haugstein skog og ønsket seg et jaktslott for seg og sine forretningsforbindelser.

Som kjent ble dessverre ikke fabrikken noen suksess, og allerede i 1901 solgte Bache-Wiig skogen til nåværende eiers tippoldefar, Ingar Nielsen. Slottet ble stående tomt, men ble en stund brukt av skogsarbeidere som skogskoie. Mange eldre Flatebybeboere har også fortalt om friske bygdefester der oppe. Den laftede tømmerbygningen ble i 1953 tatt ned og flyttet til Rygge der den i dag brukes som feriehus – fortsatt med navnet Finland.

Ved de gamle hustuftene etter hovedhuset på Finland var det kafferast og orientering om stedet. Bygdeboka regner det som sikkert at dette er en av flere finneplasser i Østmarka etter den store finneinnvandringen på 1600 tallet. Plassen ble fraflyttet tidlig på 1900 tallet og seinere tilplantet. På Losby ligger det også en plass som heter Finland, og vi har i alle fall to andre stedsnavn som henspeiler på den finske fiskeredskapen Kattis, en slags not med ledegarn. Vannet Kattisa i Enebakk ligger ca 1 km SØ for Finland på grensen mellom Vestre Weng og Haugstein.

På det gamle maleriet framgår det at det også var en stor låve til plassen, noe man ser rester etter i dag. Det morsomme er at det gamle treet i bakgrunnen på maleriet står der den dag i dag. Stien opp til Finland ble i 2018 ryddet av stigjengen ENØX som rydder og merker gamle stier i skogen på Flateby. Turen ned den gamle stien i Finlandslia til Skillebekk følger et tydelig gammelt tråkk som tar av fra skiløypa rett innenfor Skillebekk. Håpet er at flere nå vil bruke de gamle stiene så de ikke går i glemmeboka. Helselagets rusleturer hver mandag er et utmerket tiltak og et godt eksempel på forebyggende helsearbeid, noe vi burde ha mere av i vår flotte Østmarkanatur.

Kommentarer til denne saken