Gå til sidens hovedinnhold

Follo brannvesen advarer: – Ikke brenn bål; det er knusktørt i bakken

SKOGBRANN: Rundt fem mål med skog tok fyr under en skogbrann i Herumveien i Ås tirsdag. FILM: Follo brannvesen

Artikkelen er over 2 år gammel

Om det frister å tenne opp et siste bål i helgen før bålforbudet trer i kraft mandag 15. april, bør du tenke deg godt om. Akkurat nå er det knusktørt ute i skogen.

FOLLO: Mandag 15. april inntrer det nasjonale forbudet mot å tenne opp bål i og i nærheten av skog og annen utmark. Follo brannvesen oppfordrer likevel folk til ikke å fyre opp bål i helgen og til å være svært forsiktig med åpen ild.

– Det nytter ikke bare å titte på kalenderen. Nå må folk være aktsomme. Allerede nå er det knusktørt mange steder; da må man passe på og sørge for at man opptrer på en forsvarlig måte, understreker branninspektør Daniel Solli i Follo brannvesen IKS.

I stedet for å sjekke kalenderen, må man stikke fingeren i jorda - bokstavelig talt - og forstå at selv om det er litt fuktighet om natta, er bakken og skogbunnen svært tørr.

– Det er en del vegetasjon som ligger igjen fra i fjor, blader og kvister, og mange steder er det kjempetørt. Det kan veldig lett ta fyr. Da blir det som ild i tørt gress, advarer branninspektøren.

Når det i tillegg ikke har regnet på en god stund, er brannfaren overhengende. Da må man være ytterst forsiktig med bål, sigarettsneiper og all form for åpen ild.

– Nå er det tørt, spesielt den tørre og døde vegetasjonen, vært obs!

Den siste uken har Follo brannvesen rykket ut på fem hendelser hvor det har brent i vegetasjon.

– Hendelsene har vært i både utmark og innmark. Så selv om forbudet fra mandag av gjelder skog og utmark, er det viktig å understreke at aktsomhetskravet fortsatt gjelder i innmark. Bråtebrenning, brenning av hageavfall og lignende kan også komme ut av kontroll.

Filmen over ble filmet med drone da over fem mål med skog tok fyr under en skogbrann i Herumveien i Ås tirsdag. FILM: Follo brannvesen

Kommentarer til denne saken