Gå til sidens hovedinnhold

Flere syke av Salmonella i store deler av landet – tror smittekilden er en matvare

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere personer rundt om i landet, blant annet i Akershus, Oslo og Østfold, har blitt syke av salmonella-bakterier.

Sykdomsutbruddet er forårsaket av bakterien Salmonella Agbeni, melder matportalen.no.

Alle pasientene i utbruddet har en Salmonella-variant med akkurat samme DNA-profil, hvilket tyder på at det er en felles smittekilde. Trolig er det snakk om en matvare som er distribuert i hele landet.

Komplisert

– Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann, til matportalen.no.

Per 5. mars 2019 er samme type salmonellasmitte påvist hos 21 personer, og det er mistanke om at ytterligere seks personer er smittet. Personene er fra to til 91 år gamle, og det er snakk om elleve menn og 16 kvinner fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Varmebehandling og håndhygiene

– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd, er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper salmonellabakteriene, sier Turid Berglund.

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, så hvis smittekilden er noe spiseferdig, er det vanskeligere å beskytte seg mot smitte, skriver Østlandets Blad.

Jakt

Mattilsynet bistår kommunehelsetjenesten og Folkehelseinstituttet med å innhente informasjon når utbrudd, slik som i dette tilfellet, starter med syke menensker uten at man har noen kjent smittekilde.

Som regel er det Mattilsynets lokale avdelinger som blir bedt om å intervjue pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med i tiden før de ble syke, for å kartlegge kosthold og bevegelser og gjøre det mulig å finne fellesnevnere. Det kan lede etterforskningen på sporet av smittekilden.

I Norge er det veldig sjelden at det påvises Salmonella hos matproduserende husdyr og dermed er det sjelden man finner disse bakteriene i norskprodusert mat. Men man kan finnne Salmonella i tarmen hos ville norske dyr som pinnsvin og fugler.

Kommentarer til denne saken