Farevarsel for Follo: Store nedbørsmengder og flomfare

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Østlandets Blad) FOLLO: Onsdag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel for Østlandet. Det er ventet store nedbørsmengder på kort tid onsdag ettermiddag og natt til torsdag. I Follo er det sendt ut farevarsel på gult nivå både med tanke på nedbør og flomfare.

Ifølge yr.no er det usikkerhet knyttet til hvilke områder som får mest nedbør.

– Mye regn vil føre til raskt økende vannføring, enkelte vassdrag har fra før høy vannføring. I områdene som får mest nedbør forventes flomvannføring på gult nivå i små vassdrag og enkelte mellomstore vassdrag. Torsdag morgen forventes synkende tendens de fleste steder, står det på yr.no.

Det er lokalt ventet mellom 35 og 40 millimeter på seks timer i ettermiddag og kveld.

Meteorologisk institutt anbefaler folk til å holde seg oppdatert om situasjonen, sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder, rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner. Og å holde god avstand til elver og bekker med stor vannføring. De oppfordrer også til å tilpasse farten og kjørte etter forholdene hvis man skal ut å kjøre i ettermiddag og kveld.

Forskyvninger

Meteorologisk institutt har tidligere sendte ut farevarsel på gult nivå om kraftige regnbyger og torden i Østfold og Vestfold onsdag ettermiddag og kveld. Lokalt kan det komme 20-25 millimeter regn i løpet av en time.

Vakthavende meteorolog Martin Granerød sa til ØB tirsdag at det hovedsakelig var Vestfold og Østfold som var mest utsatt i ettermiddag og kveld, og at selv om de kraftigste bygene var ventet lenger sør, ville restene fortsette nordøstover til Follo-regionen.

Samtidig påpekte han at det ofte blir forskyvninger i forhold til prognosene.

- Vi følger med på det, og det kan flytte seg både lenger sør og lenger nord, sa han tirsdag.

Og onsdag formiddag varsles det altså store nedbørsmengder også i Follo.

- Temperaturene er jo ikke så mye å skryte av. Det blir nok ikke mer enn tretten grader på dagtid onsdag. Torsdag ser litt bedre ut. Det blir skiftende vær, kan hende en og annen regnbyge og rundt 16-17 grader. Det blir varierende og skiftende vær også fremover og av og på med sol og skyer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken