Dette kan være livsfarlig

Artikkelen er over 1 år gammel

TELEMARK: - Rundballer langs vegkanten vil være livsfarlig i en ulykke, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

DEL

(Telemarksavisa) Dersom de står i veien for sikten kan de også bidra til ulykker. Det er ikke tillatt å lagre rundballer og utstyr langs veien, kommer det fram i pressemeldingen som ble publisert torsdag.

Av og til lagres rundballene langs veien når bønder har slått. Noen ganger settes også utstyr igjen for tett inntil veien. Det kan være livsfarlig, sier seksjonsleder Gitte Beiermann i Statens vegvesen.

– En stor del av ulykkene på vei, både for bil og motorsykkel, er utforkjøringsulykker. Det å treffe en rundball i stedet for et jorde, kan få fatale konsekvenser. Det samme gjelder selvsagt en traktor eller en skurtresker, sier hun.

Nesten ett tonn

Rundballene er nemlig ikke bare en pose med mykt gress. De er hardpakket med gress, og kan veie rundt 700 kilo.

– Det er altså like skadelig å treffe en ansamling rundballer i høy fart, som en vegg. I tillegg hindrer rundballer og landbruksutstyr sikten når de er plassert for tett på veien. Dessuten kan de trekke til seg vilt, som kan skape farlige situasjoner, forklarer Beiermann.

Det er veiens sikkerhetssone som setter begrensninger for hvor rundballer og utstyr kan lagres. Denne beregnes ut fra trafikkmengde (ÅDT= årsdøgnstrafikk) og fartsgrense og måles fra veikanten. I tillegg er det et krav at det skal være god sikt i kryss.

Slik beregnes veiens sikkerhetssone

Årsdøgntrafikk (ÅDT) Fartsgrense50 km/t og underFartsgrense 60 km/tFartsgrense 70–80 km/tFartsgrense 90 km/t og over
0-15002,5 m³ m5 m6 m
1500-40003 m4 m6 m7 m
4000-120004 m5 m7 m8 mover 120005 m6 m8 m9 m
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags