Gå til sidens hovedinnhold

Sultkatastrofen i Jemen

Artikkelen er over 3 år gammel

Omfanget av sultkatastrofen i Øst-Afrika og Jemen er enorm, og rammer i dag seks ganger så mange som Norges befolkning.

Barn må gå dager, kanskje uker uten mat og vann. 1, 5 million barn er kritisk underernærte og står i fare for å dø av sult. Nesten alle dyra er døde, familier må flykte i ukevis – ofte i områder helt uten veisystem. Det er intens varme og tørke. 

Mange vil mene at det er en norsk verdi å hjelpe de som har mye mindre enn oss. Og mange har allerede bidratt. Røde Kors har gjort mye, vi er nødt til å gjøre mer. Mye mer.

Et stort og farlig arbeid

Tallet på de som er rammet er nå oppe i 30 millioner mennesker – og det øker. Pengene hver og én av oss gir går direkte til nødhjelpsarbeidet, og Røde Kors er tilstede i alle landene der sultkatastrofen er et faktum.

I Somalia har 1.146.000 mennesker hittil fått hjelp fra Røde Kors og 21.096 underernærte barn har fått livreddende behandling. I tillegg har 260.000 mennesker fått støtte til å kjøpe mat på det lokale markedet. I Sør-Sudan har Røde Kors gitt helsehjelp og delt ut matrasjoner. I flyktningleire nord i Uganda bor det nå 800.000 flyktninger fra Sør-Sudan, hvorav 270.000 har ankommet de siste ti månedene.

Røde Kors sørger for helsehjelp, tilgang til rent vann og sanitæranlegg i fire av disse leirene. Våre vanningeniører reparerer brønner og vanninstallasjoner i områder hvor tilgang er vanskelig for andre organisasjoner. Vi deler ut såkorn, jordbruksutstyr og fiskeutstyr for å gi mennesker en økt mulighet til å klare seg gjennom vanskelige perioder. I enkelte områder er tilgang for humanitære organisasjoner en utfordring på grunn av vold. Sykehus og klinikker får utstyr og medisiner for å kunne behandle syke og skadde. 

Lite oppmerksomhet

Til tross for den enorme innsatsen til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), FN og andre nødhjelpsorganisasjoner, er gapet mellom behov og ressurser fortsatt for stort. Paradoksalt nok er det lite man kan lese om sultkatastrofen i norske medier.                                 

I Røde Kors får vi inn sterke rapporter fra våre delegater og frivillige på oppdrag i land i Øst-Afrika og Jemen. De ser desperate foreldre, som koker blader de finner til barna sine for å overleve. Mødre som har måttet ta det umenneskelige valget om å legge fra seg sitt nyfødte barn i veikanten, for å kunne flykte med sine to andre barn. I Sør-Sudan, der det i store deler av landet ikke er veier å kjøre på, flykter mennesker med det lille de har fra overfall, voldtekter og massakre.

Røde Kors skal dekke humanitære behov der andre organisasjoner ikke jobber. Det nytter å hjelpe! For 250 kroner kan eksempelvis et underernært barn få behandling i 11 uker, eller 78 personer kan få tilgang til rent vann i én måned. For 350 kroner kan et barn få behandling helt til det er friskt.

Via våre lokale Røde Kors-foreninger er vi tilstede der krisen råder, og vi står vi klare til å hjelpe der nøden er størst.  Det lokale Røde Kors kjenner forholdene så godt at de gjør det beste med pengene vi sender.

I Norge bevilger nå Røde Kors-foreninger over hele landet penger fra sine katastrofefond til hjelpearbeidet i Øst-Afrika. I tillegg arrangerer vi en nasjonal bøsseaksjon lørdag 16.september. Min oppfordring til deg er å gi så det monner når du blir spurt om å bidra! Du kan også gi din støtte ved å sende sms med kodeord SULT (250 kr) til 2272, eller benytte VIPPS til 2272. Innsamlingsaksjonens kontonummer: 8200 06 10190, merk SULT.

Bli med på dugnaden som redder liv. Vi har ingen tid å miste!

Kommentarer til denne saken