Nasjonalpark – forskjell på lovnad og praksis

Østmarka.

Østmarka. Foto:

Av
DEL

LeserinnleggI forbindelse med spørsmål om etablering av nasjonalpark i Østmarka har klima- og miljøministeren fremholdt at dette skal bli en brukspreget nasjonalpark. Lokale interesser skal bli ivaretatt gjennom nasjonalparkstyret.

I sommer har vi imidlertid sett hvor lite de lokale myndighetene egentlig har å si. Under dekke av å legge til rette for villreinen på Dovrefjell, står ministeren hardt på at gamle kulturminner som setre, demninger og veier i området skal sprenges og fjernes. Lokale interesser er sterkt imot dette. Villreinen har klart seg godt med både forsvarets skytefelt, setre, veier og de demningene som har vært der i årtider. Etter at lokale politikere fra regjeringspartiene i nærområdet var med på de massive protestene mot denne rivningen, ble belastningen på Regjeringspartiene tydeligvis for stor. Elvestuen utsatte rivningen til etter valget, men han har ikke skiftet mening i spørsmålet.

I Miljøverndirektoratets faglige innstilling i spørsmål om etablering av nasjonalpark i Østmarka var det en FORUTSETNING for deres innstilling om etablering av nasjonalpark at veier i all hovedsak, og muligens demninger, skulle fjernes FØR det kunne etableres nasjonalpark.

Da ministeren hadde møte med Østmarkakommunene sa han at dette ikke var aktuelt. Etter sommerens protester mot fjerning av setre og andre installasjoner i Vesllie på Dovrefjell, og en overkjøring av nasjonalparkstyret og lokale myndigheter, ser vi hvem som bestemmer. Så fort lokalbefolkningens interesser kommer på kant med en miljømisters idéer er det de lokale interessene som taper.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags