Østmarka - et område for aktivt friluftsliv

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Ja til tilrettelegging for aktivt friluftsliv. Nei til statlig forvaltningsbyråkrati. Vi har bak oss en snøvinter av de sjeldne, med godt skiføre i Østmarka i flere måneder. Takk til Skiforeningen og alle frivillige som tilrettelegger for aktiv bruk av marka og til Turistforeningen, og andre som rydder og tilrettelegger stier og løyper. Ikke minst takk til skogeiere som stiller sine skogsbilveier til rådighet for skiløyper, syklende og fotturister.

De som ønsker mindre tilrettelegging for sitt aktive friluftsliv, kan boltre seg i nesten folketomme områder i Østmarka Naturreservat. Gjennom Markaloven og tilhørende forskrifter har vi et forvaltningsregime som på en god måte avveier ulike brukerinteresser.

Forkjempere for Østmarka Nasjonalpark trekker fram Tyresta Nasjonalpark sør for Stockholm som et eksempel til etterfølgelse. Vi har besøkt området og ble på ingen måte overbevist om at Nasjonalpark er noen god løsning. Flere verneregimer gir mer statlig byråkrati og mindre lokaldemokratisk styring. Noen korte fakta om Tyresta Nasjonalpark:

– Sterke begrensninger i ferdselsmuligheter utenfor oppmerkede stier og veier.

– Aktiviteter med mer enn 10 deltakere krever forhåndssøknad.

– Forbudt mot idrettskonkurranser og organisert trening.

– Sykling forbudt med unntak av to små strekninger i utkanten av Nasjonalparken.

– Forbud mot all bruk av hest.

– Jakt i Tyresta Nasjonalpark er forbudt. Dette medførte bl.a. at den nærgående Slettåsulven som det ble gitt fellingstillatelse på i vinter, ikke kunne jaktes på i Nasjonalparken.

– Forbudt å fiske.

– Forbudt å plukke blomster.

I stedet for flere forbud/påbud og statlig byråkrati, må økonomiske ressurser prioriteres til friluftsorganisasjoner, idrettslag, kommuner, grunneiere og andre som tilrettelegger for aktiv bruk av Østmarka.

Våtere klima vil framover kreve enda med tilrettelegging av stier med klopper i myrer og i andre våte områder. Skal de som tilrettelegger for aktiv bruk av Østmarka utsettes for enda mer statlig forvaltningsbyråkrati, kan det gå ut over all den frivillige innsatsen, som er av uvurderlig betydning for aktivt friluftsliv, idrett og god folkehelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags