«Det kimer nå til julefest» - heter det i en julesang

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Jula er nå over, og det kan være grunn til å se tilbake og tenke over hvordan den har vært for alle.

Det var alltid noe helt eget med dagene før den store dagen. Det var luktene, det var stemningen, det var de små hemmelighetene, og det var en konstant kribling i magen. Snart var det jul. For jula er barnas høytid. Over det ganske land har tusenvis av barn gått rundt med sommerfugler i magen fordi de gledet seg til juleferie, god mat og ikke minst gaver. Men ikke alle. For tusenvis av barn var sommerfuglene i magen byttet ut med en klump. For tusenvis av barn var det å glede seg byttet ut med å grue seg til jul.

Det er over hundre tusen barn som vokser opp i fattige familier her i landet. Barn som ikke får den flotte juletiden og gode minnene som andre, fordi familiene ikke har råd til å feire jul. De kronene man har, må dekke faste utgifter, og det er ikke penger igjen til hverken gaver eller ribbe.

Barnefattigdommen har økt betydelig siden 2013, fra omkring 8 prosent til over 10 prosent nå. Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom i Norge i dag.

Men Norge anno 2018 er ikke et mer fattig samfunn enn før. Tvert imot. Som samfunn har vi rikdom nok til å sørge for at alle barn får en god barndom og gode juleminner. Derfor er det også så blodig urettferdig. Barn som gruer seg til jul, handler om fordelingspolitikk.

Høyre-regjeringen kutter i velferden for dem som har minst: de syke, pleiepengeordningen, barnetillegget for uføre, eller økt makspris for barnehagene. Samtidig gir Erna Solberg store julegaver til den økonomiske eliten. De som tjener over 10 millioner, får hundre ganger så mye i skattekutt som de lavtlønte. Vi har både fått rekordhøy barnefattigdom og 108 nye milliardærer under Erna Solbergs regjering.

SV har kjempet nært sagt alene i en årrekke for å øke barnetrygden, som har stått stille i 22 år nå. Derfor er det gledelig at KrF har forhandlet fram en økning i barnetrygden i neste års statsbudsjett. Men: Det er bare 1.000 kr i året, dvs. 83,33 kr i måneden! Desto større er skuffelsen når de nesten femti tusen barna som kanskje trenger det mest, ikke får noe økt barnetrygd. Mange kommuner regner nemlig barnetrygd som inntekt ved utmåling av sosialhjelp, og derfor trekkes barnetrygden fra i beregning av stønaden for disse familiene.

Da er det gledelig at Enebakk SV – i samarbeid med Posisjonen i Kommunestyret – fikk gjennomslag i budsjettbehandlingen for å endre dette, slik at barnetrygden ikke skal trekkes fra i beregning av sosialhjelpen i vår kommune.

Barnetrygden må økes kraftig, og den må komme fram til alle. Loven må endres, slik at ikke kommunene kan trekke den fra sosialhjelpen. De store pengene må gå til de små, ikke til dem med allerede store lommebøker. SV vil at det skal kime til julefest for de mange, og ikke til skattelettefest for noen få.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags