Nærpolitireformen - en trussel mot rettsikkerheten?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Tre åpne spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara.

Som konfliktmekler, lekdommer i Enebakk forliksråd og Follo tingrett, har jeg registrert en betydelig nedgang i saksmengde de siste par årene. De få sakene vi får har det felles at de ofte gjelder hendelser langt tilbake i tid.

Samtidig får vi høre hvor viktige disse laveste nivåene er for å løse konflikter, for rettssikkerheten i Norge og som avlastere for høyere rettsinstanser.

I møte med saksbehandlere på konfliktrådskontoret og sekretærer for forliksrådet, møter jeg folk som gjør sitt ytterste for å få fram saker så raskt som mulig. Det tragiske er at sakene vi får ofte har ligget svært lenge hos etterforskere og politijurister. Ikke sjelden har enkle saker ligget et år eller mer hos politiet før de enten henlegges eller ekspederes videre.

Jeg opplever det særlig trist i saker med ungdom, hvor gode og kjappe løsninger i Konfliktrådet, ofte er med å hindre videre negativ utvikling for den enkelte ungdom.

Her er mine spørsmål:

1. Ser justisministeren noen sammenheng mellom Nærpolitireformen og lengre saksbehandlingstid hos politiet?

2. Deler justisministeren min oppfatning om at lang saksbehandlingstid hos politiet er en trussel mot rettssikkerheten i Norge?

3. Når kan det forventes at politiets saksbehandlingstid blir kortere?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags