Nasjonalpark i Østmarka er å lage flomproblemer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Flommer er en større og større bekymring. Å ha høye nok dammer for å holde igjen de regnskyllene som de siste 20 åra har blitt større, blir viktigere.

Børtervann har i de siste 80 år hatt høy nok dam til at Ekebergdalen nesten aldri lenger har flommer, og alltid er framkommelig.

Børtervann har siden 1910 vært regulert slik at flomvannet har blitt holdt igjen og matet pent og pent og pyntelig gjennom kraftstasjonene, og siden 1960 også regulert slik at det alltid har vært rikelig med drikkevann for befolkningen.

Om børtervann blir nasjonalpark skal naturkreftene råde, og det skal ikke være skjemmende strandsoner. Det vanlige er at reguleringsdammen blir forlangt fjernet og vann-nivået senket eller at vannet holdes konstant fullt.

Begge deler vil være svært uheldig og forhåpentligvis umulig, for reguleringsdammen i Børtervann begynner å bli liten nok for de siste års nedbørsmengder. Så selv en liten forstyrrelse av reguleringen i Børtervann, som en nasjonalpark garantert vil forårsake, lager problemer nå og enda større problemer i framtida. Problemer for vannverket og andre som bruker vannet og for de som bor i Ekebergdalen, helt ned til Øyeren fordi veien i perioder blir oversvømt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags