Å bære ved til et varslet bål

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Skogbrannkatastrofer er noe vi bare leser om. Det er kaldt her, vi hogger, tar ut det mest brennbare og har ikke fredet gammel skog lenge nok. I Amerika har de fredet mye og lenge, og over mange år samlet opp såpass mye tørr gran og furu i nasjonalparken Yellowstone at 4 millioner mål nasjonalpark og områder rundt brant opp. «We piled up fuel for a hundred years», da måtte det gå sånn, sa amerikanerne.

Skogbrann er katastrofer vi ikke vil ha, men vi er på god vei. For med flere tusen mål reservat i Østmarka, hvor grana vokser fort og tykt, og med flere titusen mål til med nasjonalpark, som også blir full av tørr og halvtørr gran, så får vi den største skogbrannfaren der det bor mest folk.

Nå ble Østmarka jevnt hogd og tynnet inntil for 80 år siden, så det går kanskje bra noen år til. Men om vi er ytterst forsiktige, så får vi likevel før eller siden noen av de tørre åra med tordenvær som vi hadde for 20 og 40 år siden. Og da brenner det, ikke snilt og lokalt som noen prøver å innbille oss.

Veier i området er det sparsomt med, om det finnes. Vannskvetter sluppet fra et helikopter eller to blir som dråper i ildhavet da. Det er ikke smart å samle ved til det største bålet der det bor mest folk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags