Hvilken vei?

Artikkelen er over 11 år gammel

Maxit Leca ønsker å gjøre noe de aldri har gjort før. De ønsker å frakte all råleiren de trenger til fabrikken i Rælingen fra Kirkebygda i Enebakk.

DEL

De sier det er bedre å kjøre kort enn å kjøre langt. Men problemstillingen er ikke helt aktuell. Den aktuelle problemstillingen er: Den veien finnes ikke. Vi har ikke den veien de kunne kjørt på. Transport av slikt omfang krever enten en egen anleggstrasé eller en kjørebane med standard som en europavei.

Ingen signaler fra Statens vegvesen tyder på at Riksvei 120 skal oppgraderes i en slik skala. Tvertimot. All planlegging og påbegynte prosjekter andre steder tyder på at gjennomfartstrafikken i Enebakk til og med vil kunne stagnere. RV 120 ser ut til å kunne forbli en noenlunde glad landevei, og det er ingen motsetning at den nå også trenger en gangvei for gående og syklende trafikanter. Og selvsagt ønsker vi oss en bedre veiskulder noen steder.

Men det er av ytterste viktighet at vi spør oss selv hvor god vei vi egentlig ønsker gjennom kommunen. En større utbedring fører med seg at veien må rettes ut og fører med seg ekspropriasjoner, sprengninger og kostbar bygging. En utbedret vei må også utbedres over lange strekninger for ikke å bli trafikkfarlig der den ikke er utbedret.

Det vil bli umulig å opprettholde 60 km fartsgrense på en utbedret riksvei. Det vil også bli umulig å stenge veien for de aller største vogntogene. Og en ting er helt sikkert: Trafikken vil øke i takt med utbyggingen. All veiutbygging viser det.

I det nye og siste kommuneplanutkastet, som foreligger nå, tas ingen av innspillene mot leiruttaket på Skøyen/Rustad til følge. Våre foresatte i Enebakk kommune er muligens redde for å bli hengt ut, kanskje i riksmedia, for å stoppe Norge. Men Norsk Leca er borte for lenge siden. Bedriften heter Maxit AS og eies av Heidelberg Cement. Lecalogoen brukes som reklame.

Det er det nå sittende kommunestyret som skal stemme over leiruttaket 24. september. Representantene i alliansen Høyre/Frp/KrF bør kunne stemme uforpliktende i forhold til det overståtte valget, når kommunestyret skal vedta eller ikke vedta leiruttaket.

Esther Reiss

Ytterbygda

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags