Kommunens økonomi. Hva nå?

Dag Bjerke.

Dag Bjerke. Foto:

Av
DEL

Det er skrevet mye om kommunens økonomi i det siste. Og man kan jo lure, er det krise eller ikke?

La oss se litt på tallene, de lyver ikke. I 2015 ble det et overskudd på 16,2 mill (netto driftsresultat), da var det samlet også overskudd på driften. I 2016 ble tilsvarende overskudd 31,9 mill, og driften gikk i 0. For 2017 ble overskuddet 9,2 mill, men da gikk driften i underskudd med 8,9 mil. Kun merinntekter fra finansområdet sørget for overskudd. I 2018 ble resultatet underskudd på 460 tusen, og driften gikk med underskudd på 16,6 mill. Igjen var det finansområdet som sørget for at underskuddet ikke ble større. Og for 2019 har rådmannen allerede varslet i tertialrapport, at det forventes underskudd.

Man trenger ikke å være økonom for å se at det er en negativ utvikling for kommunens økonomi. Under dagens posisjonspartier har driften gått med 25,5 mill i underskudd (2019 ikke medtatt), dette er ikke bærekraftig. Vi kan ikke forvente at merinntekter fra finansområdet vil «redde» oss år etter år.

Så vil sikker mange hevde at dette er villet og styrt, store investeringer koster penger, viktige tjenester til innbyggere koster penger osv. Selvsagt er det umulig å være uenig, men jeg mener at man må se på helheten.

I et budsjett på 537 millioner kroner (2019), er det mulig å gjøre grep som sørger for at driften ikke går med underskudd. Det handler om realistisk budsjettering, tett budsjett og kostnadsoppfølging, effektivisering av manuelle rutiner (digitalisering), helhetstenkning og god ledelse.

Dette er noe av det viktigste vi nå går til valg på. Uten orden i økonomien, vil dette til slutt gå utover alle innbyggere i Enebakk kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags