Temamøtet på Holtop 23. oktober var et verdig punktum. Her guidet Håkon Tysdal og Arnhild Skre et fullsatt hus igjennom forfatterens siste leveår, via månedene i Roma hvor hun ble kjent med mange av samtidens kunstnere og tilbake til Ekebergdalen og Solbakken der hun døde 31. mars 1908.

Jeg håper og tror at både enebakkfolk og andre som har deltatt på de mange arrangementene, rundt 2600 personer totalt, har blitt litt mer kjent med vår store forfatter, og at vi gjennom det vi har formidlet i åpningsarrangement, rusleturer, foredrag, utstillinger, film og ikke minst Fyrstikkfolket, har gitt nye grupper lyst til selv å lese hennes romaner og gå dypere ned i hennes forfatterskap.

Satsingen har hatt gledelige ringvirkninger. Kulturskolen har merket økt tilstrømming av elever etter Fyrstikkfolket, og utenfor kommunen blir man ikke lenger møtt med: -Enebakk, er det ikke der Fritjof bor? Nå heter det: - Enebakk ja, det er vel der forfatteren Ragnhild Jølsen bodde.

Vi har fått positivt fokus mot bygda vår, og vi gleder oss over å ha tatt nok et skritt mot kommunens visjon: «Enebakk - den grønne kulturkommunen». Ragnhild Jølsen-markeringen 2008 var en kulturdugnad som løftet oss, og som vi alle kan være stolte av.

Vi er i mål – for denne gang. Men vi er ikke ferdige med Ragnhild Jølsen. Noen perler er spart og vil bli med inn i et nytt år. I 2009 ser fram til en konsert med bandet Moys hvor de vil framføre Jølsentekster til egne melodier, og vi venter spent på Arnhild Skres biografi om forfatteren. Ragnhild Jølsen er ikke en dame man blir ferdig med!

Vi i kulturtjenesten i Enebakk vil takke våre samarbeidspartnere i Jølsenåret. Takket være dere og den store dugnadsinnsatsen dere har lagt ned, har vi kunnet tilby publikum stor bredde i arrangementer. Takk til Enebakk kirke, Enebakk historielag, Enebakk kunstforening, Enebakk kulturforum, Enebakk husflidlag, Enebakk bygdekvinnelag, Enebakk idrettsforening, IL Driv, Enebakk Pensjonistforening, Øvingsfellesskapet, Enebakk Spelemannslag og alle andre aktører i de ulike arrangementene.

Ikke minst takk til et strålende publikum. Deres glede, respons og gode tilbakemeldinger rettferdiggjør den store satsingen som Ragnhild Jølsen-markeringen 2008 har vært.

Per Sandvik,

kommunalsjef for kultur, oppvekst og skole.