Dyrepark er dyreplageri

Artikkelen er over 4 år gammel

I forbindelse med planen om å opprette dyrepark i Enebakk, vil jeg minne om følgende: Det er dyreplageri å plassere ville dyr i en dyrepark.

DEL

Hvordan kan jeg være sikker på det? Jo, jeg ville selv føle det ille å bli stengt inne bak nettingen, og jeg tror at villdyr – f. eks. ei gaupe eller en bjørn - vil mistrives enda sterkere enn meg i fangenskap. ”Frihet og liv er ett,” skrev dikteren., og det gjelder også for dyr som egentlig skal leve i fri natur.

Initiativtakeren, Mira Kahn, har fått opsjon på kjøp av et skogområde fra Enebakk kommune. Kommunen er interessert i å skaffe seg inntekter. Forstemmende! Vi burde være kommet så langt i kulturell utvikling her i landet, at ingen forsøker å tjene penger på dyreplageri.

Jeg vil ellers appellere til de finansfolkene som inviteres til å investere om lag 500 mill kroner i prosjektet. Tenk etisk!

Men det er vel fare for at noen pengefolk tenker rent økonomisk. Og de vil kanskje anta at den planlagte dyreparken er et lønnsomt prosjekt, for parken vil bli liggende som et smørøye i et stort folketett område. Men interesserte finansfolk bør merke seg at det i tett befolkede områder er lett for dyre- og naturvenner å møte frem i hopetall for å opplyse publikum om hva de egentlig kjøper billett til.

De som står bak dyreparkplanene, arbeider med et pedagogisk opplegg som skal gi barn eller unge kunnskap om dyr. Til det er for det første å si at dersom det gjelder ville dyr, kan en med fordel benytte naturfilmer. For det andre kan dyreparkpedagogene risikere å bli belært av barna. Jeg minner om at barneforeningen til Dyrebeskyttelsen Norge, Dyredetektivene, motarbeider dyreparker. (Slå opp på Internet: dyredetektivene dyr som underholdning dyreparker).

Vil for øvrig pedagogene opplyse barna om den skjebne mange bjørnunger har hatt i norske dyreparker? I forhold til publikum er bjørnunger et trekkplaster så lenge de er små, men hva når de vokser til? NOAH for dyrs rettigheter beregnet i 2010 at flere titalls bjørnunger var drept de siste 10 årene.

Vil Mira Kahn sørge for at det ikke fødes bjørnunger i Enebakk dyrepark? Kan hun eventuelt nevne en annen moderne dyrepark som vil overta dem når de vokser til? Eller vil hun godta å få blod på hendene?

Til slutt vil jeg oppfordre alle som misliker dyreparkplanene om å gi dette til kjenne. «Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.» Tenk deg at du selv satt bak netting i Enebakk. Ville det ikke da være fint om mange protesterte?

I denne forbindelse vil jeg uttrykke glede over at Dyrebeskyttelsen Norge, avd. Oslo og Akershus, på sitt siste årsmøte enstemmig tok avstand fra planene om å opprette dyrepark i Enebakk.

Kåre Knutsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags