På Børter strever vi med vårt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Ingen ferdsel over gårdstun, sier friluftsloven §3. Ferdsel er kun tillatt på de veier i innmark som fører til utmark, sier friluftsloven §3a. Men fremdeles ingen ferdsel over gårdstun. Ferdsel på innmark kun når det er frost, sier friluftsloven. Ingen ferdsel, samme hvor, dersom det fører til nevneverdig skade eller ulempe for eier eller bruker, sier friluftsloven.

Det står i §39 at overtredelser av loven skal straffes, men det står også i forarbeidene til loven at det skal være vanskelig å straffe brudd på friluftsloven. Derfor har ingen noensinne blitt straffet for å bryte friluftsloven siden loven ble innført i 1957. Det vil bli en forandring, men det er foreløpig fritt fram for de som liker å plage eiere og brukere. Det skulle tatt seg ut om ingen ble straffet for å bryte f.eks. veitrafikkloven.

Politiet ble lei av å måtte forholde seg til falske forklaringer mot Børter, så de anbefalte overvåkingskameraer. Da ble det nesten helt stille her på Børter, så vi jobber videre med den saken.

Å spørre om hvorfor vi holder på friluftsloven burde være et overflødig spørsmål i et rettssamfunn. Men av mange grunner til at det finnes en friluftslov er at turfolk i fri utfoldelse, med og uten barnevogner og unger, har krav på sikkerhet. Stakkars grunneieren om en stor eller liten turgåer skulle bli skremt eller skadet på privat grunn.

Skal vi garantere den sikkerheten turfolket har krav på, til alle tider og i alle situasjoner, må vi innskrenke vesentlig på vår næringsvirksomhet. Og de fleste gårdsbruk innskrenker. Børter utvider stadig næringsvirksomheten og da skal det etter friluftsloven være redusert allmenn ferdsel på de næringsområdene som er mest brukt. Det er derfor vi har friluftsloven.

Her på Børter snakker vi om redusert ferdsel på litt over 1,5 prosent av gårdens totale areal. På 95 prosent av gården har Børter lagt like godt, eller bedre, til rette for ferdsel enn noen annen i Enebakk.

Det står i siste Enebakk Avis: «Alt på Børter burde jevnes med jorda og de som bor der burde fjernes fra området.» Bare så det er sagt, det har vi på Børter ingen kommentar til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags