Børter i Enebakk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Jeg har med interesse lest Enebakk Avis av 29. november 2018. Det mest interessante er ikke de fire sidene som angår Børter, men avisens leder. Lederen tar ensidig part i saken, har samlet gamle historier fra turgåere, navngitte og anonyme, som for de flestes angående har tatt seg inn på et område hvor de vet at de ikke er ønsket uten forhåndstillatelse. Jeg har selv snakket med en av disse, som fortalte meg at «vi går inn på området bare for å provosere Christian.»

Avisen spør: «Er det noen som får lov til å gå her?» Svaret: «Grupper og dem som ringer og spør.» Selv hører jeg med til de som ringer og spør. Jeg har ved mange anledninger hatt med interesserte fra utlandet, blant annet USA og Canada samt innenbygds personer (blant annet et fremtredende medlem av Enebakk Arbeiderparti). I tillegg har jeg selv vært med på offisielt besøk for medlemmene av Enebakk Pensjonistforning og andre interesserte.

Jeg kan til fulle bekrefte at alle disse besøkene har vært berikende, lærerike og opplevelser for livet for deltakerne. Dette ikke minst på grunn av Christian Oppegaards kunnskap og formidling av gårdens historie.

Jeg har vært så heldig å bli kjent med tre generasjoner Oppegaard på Børter. Fellers for alle er at de har vært, og er utrolig gjestfrie og hyggelige bekjentskaper. For de som har funnet det opportunt å tråkke Børters eiere på tærne med viten og vilje, synes jeg de bør akseptere reaksjonene i stedet for å benytte en partisk avis som formidler av sine synspunkter.

Jeg har i en årrekke fulgt det som skjer på Børter. Usaklig kritikk fra utenforstående og en helt spesiell saksbehandling fra kommunen har jeg reagert kraftig på, og for over fem år siden førte det til et brev til kommunestyrerepresentantene i Enebakk og rådmannen i Enebakk:

Kulturminnevern – behandlingskultur og verdiskaping i Enebakk. Som tidligere ordfører i Enebakk er jeg opptatt av kulturminnevern og ikke minst verdiskaping i Enebakk. Kulturminnevern medfører ofte ekstra utgifter for både eiere og det offentlige. På Børter skapes det for tiden noe unikt i den sammenheng, og her er det ikke det offentlige som finansierer. Dette burde Enebakk kommune sette ekstra stor pris på, og vise dette ved å legge til rette, oppmuntre og foreta rask og positiv saksbehandling. Her virker det som kommunen prøver på det motsatte ved å ikke sette pris på prosjektet, hindre i stedet for å legge til rette og forsinke ved hjelp av håpløst lang saksbehandling. Derfor ber jeg dere alle lese Christian Oppegaards opplevelser og erfaringer med kommunens behandling av hans prosjekter. Så får hver enkelt bedømme om alt er som det skal, eller om noe må rettes på. Flateby, 22.05.2013. Halvard Waade

Nå, fem år senere vet jeg at tross all kritikk og motgang, har eierne på Børter skapt et område som er noe helt unikt; som er verdifullt kulturminnevern som igjen skaper verdiskapning, næringsvirksomhet og arbeidsplasser. Det lille omstridte området er ikke skapt til å være et turområde hvor folk kan virre omkring og ta seg til rette etter forgodtbefinnende eller innfallsmetoden. Det ville være helt ødeleggende for den virksomheten området er opparbeidet for. Driften av Børter har også vært nødt til å legges om for å skjerme den nye virksomheten Jeg vil oppfordre alle Enebakkinger til å benytte området og anleggene til det de er skapt for; nemlig utleie, arrangementer seminarer, jubileer, familiebegivenheter osv. Fra nå av må vi alle promotere det som er skapt på Børter i stedet for baksnakking, nedsettende uttalelser, mobbing og hatytringer.

For de som ønsker seg turer i skog og mark, har Børter tilrettelagt 95% av sin eiendom til det. Resten av Oslomarka er også stort sett tilgjengelig.

Børter fortjener å være med og sette Enebakk på kartet, og det bør vi som positive enebakkinger og Enebakk Avis bidra til og være stolte av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags