Gå til sidens hovedinnhold

Årets pilegrimsdag – en rundvandring i Kirkebygda

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var varslet mye regn på pilegrimsdagen sist søndag, og folk hadde nok funnet frem regntøy og var forberedt på en skikkelig rotbløyte. Men så våknet vi til sol og massevis av blå himmel, og en blid gjeng på rundt 30 glade vandrere møtte opp i Enebakk kirke for å delta i årets pilegrimsvandring.

Dette er blitt en tradisjon; en søndag rundt midten av august vandrer vi en mils vei i de Enebakk’ske skoger, og ruten varieres og legges opp slik at pilegrimene hvert år får sett nye steder og lærer kanskje noe nytt om vår lokale historie.

Denne gangen ble det en rundtur på en snau mil med Ola Hansen var kjentmann. Vi gikk fra kirken til Østenbøl som har en historisk tilknytning til Enebakk kirke, deretter fulgte vi småveier ned til Igna og gikk langs elven et stykke innover Ekebergdalen. Underveis lærte vi litt om både elvens betydning i tidligere tider, litt mer om fyrstikkfabrikken, og en hel del om det gamle bedehuset og pinsemenigheten i Ekebergdalen. På Bakken, den tidligere husmannsplassen under prestegården, bor menighetsrådslederen Bjørg Westerheim, og hun stilte herlighetene til vår disposisjon for en god kafferast med kake som hun selv hadde bakt.

Det ble mer lokalhistorie gjennom skogen og langs åker og eng videre mot bebygde strøk. Vi hadde en stopp ved det gamle steinbruddet hvor man hentet ut stein til kirkebyggingen rundt år 1100, og bare et par hundre meter senere nådde vi målet, låven til Kjell Matheussen på Solheim. Her ventet Frivillighetssentralens blide damer med nydelig blomkålsuppe, focaccia-brød og kaffe. Også det en flott tradisjon!

Kommentarer til denne saken