Gå til sidens hovedinnhold

Det kan bli mangel på melk og smør

Artikkelen er over 3 år gammel

Den kritiske fôrmangelen i Norge og Europa gjør at meieriprodukter står i fare.

(Siste)

Norge og andre land i Europa er rammet av en tørke som nå gjør at fôrmangelen er kritisk. Nå er det snakk om masseslakt i flere land og i Norge har flere bønder begynt på eller vurderer nedslakting. Dette betyr at det blir overproduksjon av kjøtt og kan bli stor mangel på melkeprodukter.

– Smørkrisen i 2011 er bare blåbær i denne sammenhengen. Hele Nord-Europa er rammet av dette, som kan gjøre det vanskelig å få tak fersk melk og dermed melkeprodukter som du og jeg er avhengig av, sier daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedhaug til P4.

Svært lite nedbør har gjort at bønder har slitt med avlinger og fôr til dyrene. Lite tilgjengelighet på fôr gjør også at prisen på fôret er langt høyere. En krise for bøndene som igjen går utover forbrukerne.

– Det vil bli en hard prioritering av melkeprodukter. Det kan bli mangel på på yoghurt og smør, og flere ostetyper kan bli faset ut, sier Smedhaug.

Han mener det nå er avgjørende med handling av politikerne.

– Man må samarbeide med våre naboland både hva gjelder tilgang på fôr og vanningsanlegg som kan avhjelpe situasjonen, sier Smedhaug.

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget, er imidlertid ikke bekymret for norsk melk.

– Med utgangspunkt i situasjonen i dag tror jeg ikke det skjer. Tine melder at innveiingen av melk er stabil og i tråd med prognoser. Og jeg er trygg på at melkeprodusenter lar melkekua være det absolutt siste dyret man reduserer antallet på, sier Bartnes til NTB.

PS! Landsbrukdepartementet opplyser at det det fra fredag 13. juli blir nulltoll på import av høy og halm.

(ANB)

Kommentarer til denne saken